Anatolia była kiedyś znacznie bardziej zielona i dorodna niż teraz. Jej obecny wygląd to wynik zmian klimatycznych i działalności ludzkiej. Mimo że już nie jest tak bogata jak kiedyś, turecka flora nadal jest bogata i wyjątkowa.

Turecka roślinność – podziwiaj podczas wakacji

Szata roślinna nadal pozostaje zróżnicowana, a wpływ ma na to ukształtowanie terenu i liczba opadów. Gatunkami występującymi m.in. na wybrzeżu są oleander, wawrzyn czy słynny mirt. Mniej zaś jest lasów, gdyż obecnie pokrywają tylko 1/5 jej powierzchni.

Ponadto w danym regionie klimatycznym występuje inna roślinność – np. na wybrzeżu Morza Śródziemnego, w sercu Anatolii, w regionie Czarnomorskim itd. Ten ostatni uchodzi zresztą za najbardziej zielony.

Wybierając się na wakacje do Turcji, najczęściej podziwiamy florę obszaru śródziemnomorskiego. Są to m.in. cedry, karłowate dęby, drzewa oliwne, krzewy, sosny, kasztany jadalne, palmy, jawory, ale też uwielbiane przez turystów owoce, np. bananowce, figowce czy pomarańcze.

Wewnątrz kraju, czyli na terenach, gdzie opadów jest mniej niż na wybrzeżu, są stepy. Roślinność latem usycha, ale wiosną jest co oglądać!
W Turcji są aż 3 tysiące gatunków roślin endemicznych, co oznacza, że rosną tylko w Turcji oraz na wyspach Morza Egejskiego. Najwięcej rośnie ich w rejonie Antalyi oraz na terenach górskich. Warto też wspomnieć o zwierzętach. Wśród najpopularniejszych zwierząt żyjących w Turcji należy wymienić niedźwiedzie brunatne, wilki, kozę bezoarową, dziką owcę czy też kozicę, jeżozwierza indyjskiego, orła czy sępa.